A babanövekedésének három alapvető feltétele van: ideális minőségű és mennyiségű táplálék, az ellenanyagok, amelyek az anyatejjel jutnak a baba szervezetébe, valamint a szoros, intenzív anya-gyermek kapcsolat, mely a védelmezés, gondoskodás érzését biztosítja a kicsinek.
Az anyatej könnyen emészthető, minden szükséges tápanyagot és vitamint tartalmaz, mely a kiegyensúlyozott növekedéshez, valamint az agy és az érzékszervek fejlődéséhez az első hónapokban elengedhetetlen. A fehérjék, a zsírok és az ásványi anyagok könnyen emészthető formában vannak jelen az anyatejben. Az anyatejfehérje könnyen emészthető, nem marad sokáig a gyomorban, és nem terheli meg azt. A szoptatott babák ezért lesznek hamarabb éhesek, mint a tápszerrel etetett babák. Az anyatejfehérje aktív és hatékony ellenanyag a baktériumokkal és vírusokkal szemben.
A tejcukron kívül különböző egyéb cukrokat is tartalmaz, melyek energiát adnak és a baba fejlődését segítik. A tejcukor védelmet nyújt a baktériumok ellen, ezért kiemelkedő az anyatej fertőzés megelőző szerepében.
A kalciumot a baba szervezete nagyon könnyen hasznosítja az anyatejből, ami elsősorban a csontozat felépítésében játszik fontos szerepet. Az anyatej vastartalma elengedhetetlen a vérképzéshez. 6 hónapos kor után a megnövekedett vasszükségletet hozzátáplálással kell kielégíteni.
A vitamintartalom az anya táplálkozási szokásaitól függ, ezért nagyon fontos a sok friss zöldség és gyümölcs bevitele az anya szervezetébe.
Minden fertőzés elleni hatóanyag, amit az anya szervezete a korábbi évek során termelt (pl. bárányhimlő ellen), megtalálható az anyatejben is, mely a szoptatási időszak alatt közvetve védi gyermekét.
Gyermekét evés után büfiztetni kell. A büfivel nemcsak levegő szabadul fel a gyomorból, hanem egy pici tej is, mely a baba orrán folyik ki. Ily módon védi az anyatej az orrnyálka hártyáját is a baktériumok ellen.
Az anyatejben található antitestek hatására a gyermek szervezete kiépíti saját védekező rendszerét.
A gyermekek jóval kevesebb fertőzést kapnak el a szoptatási időszak alatt, illetve évekkel utána is védettebbek lesznek.