Milyen a szoptatásbarát anyatejpótlás?

Főkategória >Ti kérdeztétek...Mi válaszolunk >Milyen a szoptatásbarát anyatejpótlás?

A szoptatásbarát pótlás

Ez a fajta babatáplálás azt jelenti, hogy olyan eszközt használsz a pici etetéséhez, ami nem gátolja meg a természetes szoptatás megkezdését vagy folytatását.

Ezek használatakor a folyadék elfogyasztásához nem kell a babának szopómozgást végeznie, így a helyes szopási technika és a veleszületett szopási készség megmarad.

A teljes szoptatási időszak alatt használhatóak, ha valamilyen okból akadályozott a szoptatás. Így a lefejt tejjel vagy másfolyadékkal meg tudod etetni a picit. A „cumizavar” elkerülésében is nagy szerepe van az ilyen eszközöknek, mert ezeknek a használatával elkerülhetjük,hogy cumisüveggel kelljen a pótlást vagy az egyéb folyadékot adni.

Mi az a „cumizavar”?

Amikor azt észleljük, hogy a baba nem úgy szopik, ahogy eddig tette, akkor elképzelhető, hogy „cumizavar” alakult ki. A szájába veszi a mellbimbót, majd elengedi melled, újra rátéve próbálkozik a szívással, de elengedi, mert nem tudja mélyen behúzni a bimbót. A gyermek nyugtalanná, nyűgössé válik, esetleg sírni is kezd. Így kevesebb tejet szopik! Bizonyos esetben bekövetkezhet az is, hogy az édesanyának fájdalommal jár a szoptatás a megváltozott szoptatási technika okozta sérült mellbimbó miatt.

Szoptatás- és fogbarát svéd itató-etető

Az itató olyan, mint egy hosszúkás csőrű pohár, amivel szoptatásbarát módon tudod táplálni babád, ha átmenetileg nem tud szopni. A hosszú csőr felfekszik a nyelvre és így az anyatej nem folyik ki a gyermek száján.  A veleszületett szopási készséget nem zavarja meg, de megkapja a szükséges táplálékmennyiséget, majd anélkül, hogy a mellbimbón sebesedést okozna, képes lesz ismét szopizni.

Az itató használata:

Az etetési hőmérsékletű anyatejet öntsd a pohárba. Vedd a babát a karodba, óvatosan helyezd nyelvecskéjére az itató csőrét, és juttasd a folyadékot a csőrbe. Várj türelmesen, hogy a babád ráérezzen és magától elkezdjen inni. Nem szabad a folyadékot a szájába önteni, hanem meg kell várni, hogy a baba ráérezzen és elkezdjen kortyolni. Először lassan, majd ütemesen iszik belőle. Ez a módszer segíti a szoptatáshoz való visszatérés lehetőségét is.  Biztonságosabb és kényelmesebb, mint a kanállal való etetés.

Spillyspoon gyógyszeradagoló kanál

Már a szülés utáni napokban is használhatod

A kolosztrum vagy előtej első cseppjeit a kanálba fejheted, ha a baba még gyenge. Ezt le tudja nyalogatni. Gyenge szopási készségű babának egyszerre 10ml anyatejet adhatsz vele, úgy, hogy a kicsinek nem kell erőt kifejtenie. Nem szabad a szájába tölteni, hanem hagyni kell, hogy a saját tempójában igya meg.

Anyatejet, vizet, gyümölcslevet, tápszert adhatsz vele, ha nem vagy gyermeked közelében, ezzel az eszközzel az apuka is könnyedén meg tudja etetni. Vitamincseppek adagolására is kiváló!

 

Forr.: Te is szoptass! Csetneki Júlianna szülésznő


Sorrend:


Sorrend:

Webáruház készítés